miercuri, 31 octombrie 2007

Regulamentul

Articol scris înaintea începerii sezonului

Ambele competiţii oficiale de seniori în care Fortuna va participa (sau ar fi trebuit să participe), Liga a III-a şi Cupa României Timişoreana, sunt organizate de FRF.
Liga a III-a. Reprezintă eşalonul al treilea (D3), ultimul în sistem divizionar, al campionatului naţional. Este împărţită în şase serii de câte 18 echipe, fiecare serie având acelaşi sistem de disputare.
Se dispută în sistem campionat, jucându-se fiecare cu fiecare, tur-retur, turul şi primele două etape din retur având loc în sezonul de toamnă, iar restul returului, în cel de primăvară. Se acordă trei puncte la victorie, unul la egal şi nici unul la înfrângere. Echipa de pe locul 1 va promova în Liga a II-a (D2). Echipa de pe locul 2 va participa la barajul de promovare în Liga a II-a, alături de celelalte cinci echipe ocupante ale locurilor 2 în celelalte serii, baraj în urma căruia vor promova două echipe. Echipele de pe locurile 16-18 (eventual şi locul 15, dacă nu se va clasa în primele trei în clasamentul echipelor de pe locurile 15 din cele şase serii, clasament alcătuit pe baza rezultatelor înregistrate de echipele de pe locul 15 cu echipele de pe locurile 1-14 din seriile lor) vor retrograda în Liga a IV-a (D4). Baremul de puncte, pentru echipele care vor retrograda, este de 25 (reducându-se procentual în cazul în care, înainte de sfârşitul turului, una sau mai multe echipe se retrag sau sunt excluse), nerealizarea sa atrăgând pentru ediţia 2008/09 o penalizare echivalentă cu numărul de puncte lipsă. Din Liga a IV-a vor promova în Liga a III-a, în total, 21 echipe, stabilite în urma meciurilor de baraj de promovare.
În caz de egalitate la puncte în clasamentul final, echipele vor fi departajate, în ordine, pe baza următoarelor criterii: rezultatele directe (puncte, golaveraj, numărul mai mare de goluri marcate, numărul mai mare de goluri marcate în deplasare); golaverajul general; numărul mai mare de goluri marcate. În caz de egalitate la toate aceste criterii, când echipele respective sunt implicate la promovare sau la retrogradare, departajarea se realizează prin meciuri de baraj în manşă unică, în care, în caz de scor egal după 90 minute, se dispută două reprize de prelungiri de câte 15 minute, iar dacă şi după prelungiri egalitatea se menţine, echipa câştigătoare se va stabili prin executarea loviturilor de departajare. În caz de egalitate la puncte în clasamentele intermediare, echipele vor fi departajate pe baza golaverajului general, apoi a numărului mai mare de goluri marcate. În caz de egalitate la puncte în clasamentul echipelor de pe locurile 15 din cele şase serii, echipele vor fi departajate, în ordine, pe baza următoarelor criterii (referitoare doar la meciurile susţinute de echipele de pe locul 15 cu echipele de pe locurile 1-14 din seriile lor): numărul mai mare de victorii; golaverajul general; numărul mai mare de goluri marcate; numărul mai mare de goluri marcate în deplasare; numărul mai mic de etape de suspendare acumulate de jucătorii fiecărei echipe; numărul mai mic de cartonaşe galbene acumulate de jucătorii fiecărei echipe.
La fiecare meci, o echipă poate folosi oricâţi jucători străini comunitari, maxim doi jucători străini extracomunitari care să se afle în acelaşi timp pe teren şi trebuie să folosească doi titulari juniori (aceştia putând fi înlocuiţi tot cu juniori). Jucătorii născuţi începând cu 1989 sunt juniori. Sunt permise patru înlocuiri de echipă pe meci. Există două perioade de transferuri, în vară (între ediţii) şi în iarnă (între sezonul de toamnă şi cel de primăvară).
Meciurile unei etape se dispută vinerea după-amiaza (eventual, în funcţie de opţiunea clubului gazdă, a doua zi, sâmbăta după-amiaza), iar etapele intermediare, marţea după-amiaza.
Dacă o echipă nu se prezintă la două meciuri, va fi exclusă din campionat. Dacă o echipă se retrage sau este exclusă înainte de sfârşitul turului, echipa respectivă este radiată din clasament, iar rezultatele ei, anulate. Dacă o echipă se retrage sau este exclusă după sfârşitul turului, echipa respectivă continuă să figureze în clasament, pierzând cu 3-0, la “masa verde”, etapele rămase de disputat.
Pentru a avea drept de participare, fiecare club trebuie să participe în campionatele de juniori C (U15, n. 1993), D (U13, n. 1995) şi E (U11, n. 1997).

Cupa României Timişoreana. Reprezintă cupa naţională. Este împărţită în trei mari faze: faza judeţeană (se dispută în ediţia anterioară celei pentru care contează), faza naţională (fazele I-V), faza finală (din 16-imile de finală).
Se dispută în sistem cupă, în manşă unică, fazele consumate până în optimile de finală (inclusiv) având loc în sezonul de toamnă, iar restul competiţiei, în cel de primăvară.
Partidele se stabilesc prin tragere la sorţi, până în faza a V-a (inclusiv) ţinându-se cont de criteriul geografic, iar din 16-imile de finală, de criteriul valoric. Meciurile din fazele I-V se dispută pe terenurile echipelor de eşalon inferior sau, dacă sunt din acelaşi eşalon, pe terenurile echipelor mai slab clasate în ediţia trecută. Meciurile din 16-imile de finală, optimile de finală, sferturile de finală şi semifinale se dispută pe teren neutru. Finala se va disputa, probabil, la Bucureşti.
Echipele de Liga a III-a intră în competiţie în faza I (la care mai participă câştigătoarele fazelor judeţene, stabilite la finalul ediţiei 2006/07), cele de Liga a II-a – în faza a IV-a, iar cele de Liga I – în 16-imile de finală. Câştigătoarea competiţiei primeşte un trofeu transmisibil, va participa în ediţia 2008/09 în Cupa UEFA (fiind înlocuită de finalistă, în cazul în care câştigătoarea se califică pentru aceeaşi ediţie în Liga Campionilor) şi va disputa Supercupa României în 2008 (exceptând cazul în care câştigătoarea cucereşte şi titlul naţional, caz în care Supercupa României nu se mai dispută).
În caz de scor egal după 90 minute, se dispută două reprize de prelungiri de câte 15 minute. Dacă şi după prelungiri egalitatea se menţine, echipa câştigătoare se va stabili prin executarea loviturilor de departajare.
La fiecare meci, o echipă poate folosi oricâţi jucători străini comunitari, numărul maxim al jucătorilor străini extracomunitari care să se afle în acelaşi timp pe teren fiind de cinci (pentru cluburile de Liga I), de trei (pentru cluburile de Liga a II-a) sau de doi (pentru cluburile de Liga a III-a şi din eşaloanele inferioare acesteia). La fiecare meci între echipe din Liga a II-a, o echipă trebuie să folosească un titular junior (acesta putând fi înlocuit tot cu junior), iar la fiecare meci între echipe din Liga a III-a, o echipă trebuie să folosească doi titulari juniori (aceştia putând fi înlocuiţi tot cu juniori). Jucătorii născuţi începând cu 1989 sunt juniori. Sunt permise trei înlocuiri de echipă pe meci.
Se dispută, în general, miercurea după-amiaza.

Niciun comentariu: