miercuri, 31 octombrie 2007

Vara dinaintea promovării?

Înfiinţată în această vară, Fortuna Covaci a preluat drepturile lui CS Tim-Giroc (locul în D3 şi, decurgând de aici, momentul intrării în Cupa României), club al cărui loc îl preluase, de fapt, la începutul returului sezonului trecut, dar, conform regulamentului, operaţiunea a putut intra în vigoare doar în această pauză dintre ediţii.
Imediat după încheierea sezonului trecut, Remus Steop a fost instalat antrenor, în locul lui Gheorghe Chimiuc, acesta neavând momentan angajament. Se părea că Adrian Onica va fi numit preşedinte executiv, dar el a preferat să continue ca observator în D3.
După vacanţă, pregătirile s-au reluat luni, 2 iulie, la ora 10:30, la terenul Electromotor din Timişoara, fiind prezenţi 19 jucători. Aceasta a fost, practic, prima acţiune din istoria noului club Fortuna Covaci.
Primul meci a fost amicalul susţinut sâmbătă, 7 iulie, de la ora 11, la arena sus-numită, contra lui AC Recaş, echipă din Campionatul Judeţean Timiş care tocmai preluase un loc în Liga a IV-a. În acea partidă au fost folosiţi o serie de jucători veniţi în probe, astfel explicându-se şi surprinzătoarea înfrângere din următorul meci, cel de la Chişoda.
În 12 iulie s-a plecat, inaugurându-se astfel autocarul clubului (tocmai inscripţionat) şi echipamentul de prezentare (marca Saller, abia achiziţionat), în cantonament la Băile Herculane (jud. Caraş-Severin). Pe o vreme caniculară, acolo s-a stat la celebrul hotel Roman, iar antrenamentele şi meciurile au avut loc pe terenul din localitate. În staţiunea de pe malurile Cernei, lotul a fost compus din 23 jucători. Covaciul a reuşit un egal cu gruparea-fanion a Vâlcei (care s-a bătut în sezonul trecut, până în ultima clipă, pentru promovarea în elită), golul timişenilor fiind marcat de C. Bogdan, din penalty. Întoarcerea acasă a avut loc în 21 iulie.
Fortuna ar fi trebuit să susţină primul meci oficial în 18 iulie, de la ora 17:30, la Arad, contra echipei locale ACU, în primul tur al fazei naţionale a Cupei României (tur a cărui tragere la sorţi a avut loc în 6 iulie). Covăcenii, care erau, în acel moment, în stagiul de pregătire de la Băile Herculane, au solicitat amânarea, au obţinut acordul verbal al FRF, pentru ca apoi federaţia să considere neprezentare, omologând meciul cu 3-0 la “masa verde” în favoarea gazdelor!
În penultimul amical dinaintea startului campionatului, disputat pe terenul Electromotor, Fortuna a primit vizita Mureşului Deva, echipă de eşalon secund. La pauză, devenii conduceau cu 2-0, dar apoi Covaciul a răsturnat scorul la 4-2, pentru ca în final să se termine 4-3!
În 21 august, cu doar trei zile înaintea debutului de campionat, a avut loc primul antrenament la stadionul UMT, noua gazdă a echipei, după ce s-a renunţat la disputarea partidelor de acasă pe terenul Electromotor, teren pe care, în acest sezon, va juca echipa de... rugby a Timişoarei. În 22 august, la biserica creştin-ortodoxă din Covaci a fost sfinţit autocarul clubului.
La nivelul lotului, să remarcăm faptul că, în această vară, trei dintre jucători – Liuba la FC Săcele, Roiu la Jiul şi Ad. Ganea la Poli Ştiinţa II – au fost transferaţi la echipe din Liga a II-a, în timp ce alţi cinci dintre cei rămaşi în efectiv au fost vizaţi de grupări din acest eşalon, Situwe fiind curtat de Corvinul 2005, iar C. Gherman, C.M. Manolache, Neagoie şi D. Raţiu revenind la Fortuna după ce fuseseră în probe la Dinamo II (primul), respectiv CFR Timişoara (ceilalţi).
La 10 mai a.c., startul campionatului a fost stabilit pentru data de 10 august. Însă, la 25 iulie, din cauza vremii caniculare, FRF a decis amânarea cu două săptămâni a startului D3 (precum şi a D2). Astfel, ediţia 2007/08 a Ligii a III-a a început la 24 august.
Obiectivul pentru acest sezon e clar: promovarea în Liga a II-a!! Intrarea la meciurile de pe teren propriu este liberă. “Ideea e să urcăm la B. Când vom juca acasă, la Covaci, dacă nu vor veni măcar 150 spectatori, înseamnă că efortul meu a fost zadarnic”, ne-a declarat Fl. Macavei. În această vară a fost adoptat un Regulament de Ordine Interioară al clubului.
Fortuna Covaci are echipe şi în campionatele judeţene Timiş de juniori C (U15, n. 1993), D (U13, n. 1995) şi E (U11, n. 1997), la primele două categorii organizându-se şi fază finală naţională. Echipa de juniori E va putea participa şi la faza judeţeană Timiş a Memorialului Gheorghe Ola la minifotbal pentru juniori E, competiţie de sală cu fază finală naţională. Cum Fortuna nu are centru de copii şi juniori, sub numele său participă grupe de la LPS Banatul Timişoara.
Se vorbea, prin primăvară, că generaţia 1989 a clubului timişorean Srbianka Giuchici va participa, în această ediţie, sub numele de Fortuna Covaci în campionatul juniorilor mari, U19, antrenor urmând să fie chiar Miroslav Giuchici, iar obiectivul... titlul naţional!! În cele din urmă, proiectul a căzut...
Din acest sezonul, AS Covaci evoluează în Campionatul Municipal Timişoara (D6). Este o echipă formată în special din localnici, dar nu e “satelitul” Fortunei. Preşedintele CA este tot Florin I. Macavei, iar preşedinte executiv şi antrenor principal, covăceanul Constantin Gheorghiţă. Din cauza lucrărilor de la baza sportivă din sat, toate meciurile de pe teren propriu sunt susţinute la Sânandrei.

Amicale
Fortuna – AC Recaş (D4) 1-1
7 iulie
FC Chişoda (D5) – Fortuna 6-4
11 iulie
Textila Timişoara (D4) – Fortuna 0-1
11 iulie
Fortuna – CSM Rm. Vâlcea (D2) 1-1
16 iulie, Băile Herculane; 2 reprize x 60 min.
Fortuna – Internaţional Curtea de Argeş (D3) 2-1
18 iulie, Băile Herculane; 3 reprize x 30 min.
Fortuna – Unirea Cerneteaz (D5) 8-1
28 iulie
CF Marcel Băban Jimbolia (D4) – Fortuna 0-3
1 august
Fortuna – Timişul Şag (D4) 6-1
4 august
Calor Timişoara (D3) – Fortuna 2-3
11 august
Fortuna – Mureşul Deva (D2) 4-3
15 august
Fortuna – LPS Banatul Timişoara (juniori U19; juniori A) 12-0
18 august

Cupa României Timişoreana 2007/08
Faza I
ACU Vasile Goldiş Arad (D3) – Fortuna 3-0 (neprezentare)
18 iulie; calificată ACU

Niciun comentariu: